måndag 26 april 2010

Revolutionary Road - Richard Yates




Året är 1955 och Frank och April Wheeler har allt de kan önska sig. De har lämnat New York för idyllen Revolutionary Road i Connecticut. Alla, inklusive Frank själv, har alltid trott att han skulle bli något stort och April har varit hans perfekta hustru, vacker, kvick och elegant. Men livet på Revolutionary Road blir inte
som de tänkt sig. Frank fastnar allt mer i sin tillvaro som kontorsslav och Aprils depressioner blir allt djupare, inte minst efter praktfiaskot med amatörteaterföreställningen. Övertygade om att de vill ha ut mer av livet än sina medelmåttiga grannar bestämmer paret sig för att flytta till Paris för att göra ett sista försök att rädda sitt äktenskap och förverkliga sina drömmar.



Jag hade läst om den här boken i en "litteraturblogg" och fått uppfattningen att den skulle vara något speciellt. Så jag slog till när jag hittade den i pocketform i en fyndlåda på Maxi i samma veva. Jag kände mig fortfarande hoppfull efter att ha läst baksidestexten och valde ut den direkt när den bok jag läste just då tog slut. Bara ett par kapitel in kom jag av mig i läsningen till förmån för mycket runt omkring, och lite ointresse att läsa vidare. Det tog ett par månader innan jag tog upp läsandet igen.
335 sidor senare känner jag mig inte övertygad.
Snarare en smula lurad.
Jag hade förväntat mig något annat, lite mer.



Det kändes så lätt och behagligt att gråta att han inte försökte hejda sig på en stund, inte förrän han insåg att han nästan tvingade fram snyftningarna, överdrev deras djup med onödiga rysningar. Då böjde han sig ner, skamsen, och ställde försiktigt ifrån sig glaset i gräset, tog fram näsduken och snöt sig.
Hela poängen med att gråta var att lägga av innan det blev för jolmigt. Hela poängen med själva sorgen var att stänga av den medan den fortfarande betydde något. För den var så lätt att fuska bort: släppte man efter så började man brodera ut sina egna snyftningar, eller också började man berätta om Wheelers med ett sorgset, sentimentalt leende och säga att Frank var tapper, och vad fan hade man då kvar?


Vid en snabbgoogling fastnar min blick vid ordet "seg" och det känns som att det träffar mitt i prick. Men det finns också några stycken som glimrar till, och tack vare dem landar slutbetyget på en stabil 3/5.
Kanske gör den sig bättre i filmform, med Kate Winslet och Leonardo Di Caprio i rollerna som April och Frank?
Kanske hade den levt upp till förväntningarna om inte den där twisten hade kommit? Kanske finns det tillfällen då det är bättre att hålla fast vid ursprungsplanen istället för att vända upp och ner på hela alltet? Jag önskar att Yates hade skrivit den versionen också, jag är övertygad om att jag hade älskat den!



För övrigt hoppas jag fortfarande att ni kunde flika in med lite synpunkter och, eller tips på hur man skriver en bra bokrecension? Jag känner mig alldeles vilse i pannkakan här...

tisdag 20 april 2010

En hälsning från Versailles


Jag fick en hälsning från Paris, och Versailles, idag. Jag påmindes om min dröm att också få komma dit en dag. Förhoppningsvis kommer den dagen inte dröja alltför länge!

Men det var en utmaning att tyda budskapet på kortets baksida. Till nästa gång jag får den äran att få post från systrami måste jag nog skaffa förstoringsglas... Men vad gör det, när det är den bästa post man kan få?

Perception



Jag ägnar mig åt avsnittet om perception i psykologiboken idag, och där finns en bild med den tillhörande frågan vad ser du? Jag har kliat mig i huvudet varje gång jag hamnat på den sidan för det enda jag kan se är det jag ser. Jag kan inte sammanfoga figurerna till något annat. Så nu måste jag fråga er om ni också har samma problem, eller om jag behöver gå och leta fram min tyngsta stekpanna och slå i skallen så skruvarna hamnar där de ska vara igen! Vill ni vara så snälla och berätta vad ni ser så skulle jag bli jätteglad?


Perception är för övrigt väldigt intressant när man läser om det på det här viset. Jag fascineras åtminstone ännu en gång över hur otroligt fiffig kroppen (naturen) är som oftast fungerar av sig själv, utan att man medvetet behöver göra något!

måndag 19 april 2010

We were the Mulvaneys - Joyce Carol Oates




The Mulvaneys are seemingly blessed by everything that makes life sweet. They live together in the picture-perfect High Point Farm, just outside Mt Ephraim, New York, were they are respected and liked by everybody.

Yet something happens on Valentine´s Day, 1976. An incident involving Marianne Mulvaney, the pretty sixteen-year-old daughter, is hushed up in the town and never discussed within the family. The impact of this event reverberates throughout the lives of the caracters.

As told by Judd, years later, in an attempt to make sense of his own past, the unspoken truths of that night rend the fabric of the family life with tragic consequences.



..Så lyder baksidestexten på den engelska pocketversionen av boken jag ägnat åtskilliga timmar åt att läsa på sistone. Som min första engelskspråkiga roman (bortsett från Harry Potter and the Philosophers stone) var den kanske lite väl lång att ge sig på, åtminstone när man läser under viss tidspress och med min snigelvariant till läshastighet.

Jag hörde talas om boken för första gången på Oprah show i hennes Book club för vad som borde vara ganska många år sedan nu. Jag minns inga som helst detaljer, förutom den att Oprah talade varmt om boken (men å andra sidan gör hon väl alltid det om böckerna som väljs ut till bokklubben..). I vilket fall, när blicken fastnade på titeln i bibliotekets avdelning med engelska romaner kunde jag inte låta bli att välja den baserat på Oprahs rekommendation. En bidragande orsak var att jag hittills heller aldrig kommit mig för att läsa något av Oates trots att hon funnits på min läslista i många år.

Att läsa på engelska medför naturligtvis vissa hinder. Jag förstår långt ifrån alla ord, och att slå upp dem är tidskrävande, så man får helt enkelt acceptera att vissa nyanser i berättelsen försvinner. Kanske är jag ändå inte tillräckligt accepterande när jag blir lite besviken på den stora Oates:ka berättelsen. Eller har andras hyllningar av Oates gjort att mina förväntningar varit för höga från början, hon kanske inte är så briljant som sägs? (Denna fråga får jag nog tillfälle att återkomma till senare, för jag vill definitivt läsa något mer av henne trots allt, men kanske på svenska då).

Jag tycker att man lär känna karaktärerna på ett fint sätt. Man kan definitivt inte klaga på att berättelsen är osammanhängande, man får följa familjen Mulvaney under många år då händelseförloppet redogörs ur var och ens synvinkel. Kanske är det det som gör att storyn känns ganska stillastående? Oavsett om fallet är så eller ej fastnar jag inte helt för den här boken, och något som spär på besvikelsen är slutet som känns alldeles för kompakt gentemot resten.
Skulle jag ändå rekommendera andra att läsa den? Absolut!

Mitt betyg blir en stark trea, 3/5.


Tyvärr tvivlar jag på att min bokrecension är i närheten av ett sådant betyg, men jag ska jobba på det framöver. Kanske har ni tips på hur man skriver intressanta recensioner? Vad ska man ha med, vad ska man inte ha med? Saknar ni något? Tell me!

lördag 17 april 2010

Kommentarer

I min förra blogg svarade jag alltid på bloggkommentarer hos var och en som kommenterat, i första hand i deras bloggar och i andra hand på andra ställen. I den här bloggen har jag bestämt mig för att skriva alla kommentarsvar direkt i de inlägg som kommenteras.

Jag tänkte bara att jag skulle skriva det så ingen undrar varför svar uteblir för att de inte har för vana att gå tillbaka till gamla inlägg för att läsa kommentarer! :)


Ikväll nåddes ett delmål i mina engelskastudier då jag läste ut den 451 sidor långa We were the Mulvaneys av Joyce Carol Oates. Jag funderar på att återkomma med lite reflektioner kring den, men det får bli en annan dag. Nu hägrar sängen, lite läsning ur Revolutionary road och kattgos och småningom även sömn.

torsdag 15 april 2010

Högskoleansökan

Som bekant är det sista anmälningsdatum till höstens högskoleutbildningar idag. Förutom ett par små justeringar häromdagen hade jag min ansökan färdig för drygt en månad sedan. Hittills har jag dock inte berättat vad mina exakta planer är, förutom lite löst för ett fåtal noga utvalda som satt inne med kunskap att besvara en del frågor jag haft under planeringen.

Men nu är det dags för det stora avslöjandet! ;)
Här är min ansökan i sin slutgiltiga version.

1. GU-13101 - Franska: Förberedande kurs II 15hp Kvällstid,
   Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
2. GU-19821 - Lärarprogrammet, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 240hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
3. GU-19825 - Lärarprogrammet, Svenska för tidigare åldrar 240hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
4. GU-19818 - Lärarprogrammet, Samhällskunskap 300hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
5. GU-19814 - Lärarprogrammet, Människa, natur och samhälle för tidigare åldrar 240hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
6. GU-19824 - Lärarprogrammet, Svenska 300hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
7. GU-19807 - Lärarprogrammet, Kunskap och fantasi 210hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
8. GU-19800 - Lärarprogrammet, Barn och ungas uppväxtvillkor, lärande och utveckling 210hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
9. GU-19809 - Lärarprogrammet, Kultur och språk för tidigare åldrar 210hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
10. GU-19819 - Lärarprogrammet, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 210hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
11. GU-19802 - Lärarprogrammet, Engelska 270hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
12. GU-14501 - Litteraturvetenskap: Grundkurs 30hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
13. GU-19777 - Sjuksköterskeprogrammet 180hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Göteborgs universitet, Göteborg
 
14. UU-P4215 - Lärarprogrammet Samhällsorientering i tidiga skolår 330hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Uppsala universitet, Uppsala
 
15. UU-P4100 - Lärarprogrammet Svenska och matematik i tidiga skolår 330hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Uppsala universitet, Uppsala
 
16. UU-P4200 - Lärarprogrammet Pedagogiskt arbete med yngre barn 330hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Uppsala universitet, Uppsala
 
17. UU-P4210 - Lärarprogrammet Samhällskunskap 330hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Uppsala universitet, Uppsala
 
18. UU-P4230 - Lärarprogrammet Svenska 330hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Uppsala universitet, Uppsala
 
19. UU-P4120 - Lärarprogrammet Engelska för grundskolans senare år och gymnasieskolan 330hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Uppsala universitet, Uppsala
 
20. MIU-92983 - Sjuksköterskeutbildning 180hp Dagtid,
   Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
   Mittuniversitetet, Sundsvall



Tanken är alltså att det så småningom ska bli en lärare av mig!
Jag har ändrat mig många gånger genom åren, men i slutändan landade jag i en av de yrkesdrömmar som följt med mig ända sedan barndomen och nu längtar jag till den dagen då jag förhoppningsvis får ett positivt antagningsbesked till någon av mina högst prioriterade inriktningar på lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet!

Nystart


Så var det dags. Jag har haft funderingar på att byta bloggplattform till och från genom åren, men på många sätt har jag trivts väldigt bra där jag bloggat hittills och så har det inte blivit någonting av med det. Men nu så!
Och jag har rentav lyckats få till en lite mer personlig blogg, utan att hela alltet blev tillknasagt på ett ofixbart sätt. Jag måste säga att jag är lite stolt ;)

De flesta som kommer läsa här är antagligen sådana som varit med sedan innan. Men jag tänkte att jag skulle göra en kort presentation ändå.

s. är det (nick)namn jag föredrar. Jag är 24 år och min livsväg har inte varit spikrak (å andra sidan, vems är det?) men på senare tid har den börjat jämna ut sig rätt bra jämfört med tidigare. Just nu läser jag in mitt slutbetyg och till hösten väntar förhoppningsvis högskolestudier på mig!

Jag älskar böcker, att skriva, inredning, doftljus, bra tv-serier, att fotografera, musik och mest av allt mina två pälsbollar Sessan och Caspian.

Såklart tycker jag också om att blogga. Förhoppningsvis blir det mycket sådant här framöver!