torsdag 24 november 2011


Snöbristen gör att det känns smått absurt att se alla juleljus ute i stan och alla juliga bilder i bloggar och i reklamen på tv. Men vi går ju utan tvekan mot jul... Det är den tjugofjärde november idag, alltså är det på pricken en månad till julafton. Och på söndag är det första advent!

Igår hade vi redovisning om  vår grupp-VFU som handlade om SVA, Svenska som andraspråk. Det är galet segt att sitta och lyssna i flera timmar, men samtidigt så himla roligt och intressant. Det känns alltid när man går därifrån som att det borde funnits mer tid...

Idag hämtade jag ut tentan från förra kursen och kunde dra en lättnadens suck när jag såg att jag blivit godkänd. Tyvärr var det inte med den marginal jag skulle velat, men godkänd är godkänd och jag ska försöka komma över det där med att jag skrivit 1½ sida för mycket bara för att jag inte vet hur man ändrar radavståndet i Open office och därtill hade missförstått begreppet intertextualitet en stor smula.

Nästa fredag är det dags för grammatiktenta och därmed går jag in i slutpluggfasen inför den med start imorgon. Då ska jag träffa C och plugga ett par timmar innan eftermiddagsseminariet. Sedan är det efterlängtad CSN-utbetalning och medföljande "storhandling" som gäller innan kvällen ägnas åt matlagning och tvättstugespring kombinerat med sådant där fredagsmys. I helgen blir det plugg till tusen, likaså hela nästa vecka. Jag fasar och önskar att det ska gå fort och lindrigt. Vi får se hur det blir med det...

Bokenkät


Ofta brukar Elisabeth tjuva mina listor, men den här gången blir det tvärtom. Och vad för slags lista är det frågan om, om inte en om böcker?

Vilken bok har stått längst i din bokhylla?
Nu har jag ju inte mer än ett fåtal av mina böcker med mig hit till västkusten, men hemma är det förmodligen Boken om mig själv, med hårlock från spädbarnstiden och hela alltet. Och sedan blir det förstås alla barnböcker, fast de är sedan några år nerpackade. Vilken "vuxenbok" som landade i bokhyllan först har jag ingen som helst aning om, men Jane Austens Emma har funnits med länge.

Vad läser du just nu, vad läste du senast och vad kommer att vara din nästa bok?
Jag läser sedan i augusti Josephine Fransmännens kejsarinna av Andrea Stuart. Men det har inte funnits tid och ork att öppna den sedan i september eller så... i mellandagarna ska jag ta igen nöjesläsningen!

Vilken bok avskydde du som alla andra älskade?
Den första, och en av väldigt få böcker jag slutat läsa i förtid är En vampyrs bekännelser. Den verkar ju folk gilla. I övrigt är jag mer en sådan där motvallskärring som vägrar läsa hypade böcker, typ Stieg Larsson och alla deckare som toppat listorna det senaste årtiondet. Under intervjun med Liza Marklund i Nyhetsmorgon förra helgen insåg jag att jag inte ens visste att det fanns åtta(!) böcker om Annika Bengtsson nuförtiden. Jag slutade läsa henne efter Gömda och all kalabalik som var kring avslöjandet att den inte var helt sann... Men nu är jag faktiskt sugen på att läsa om serien om Annika, i alla fall...

Läser du slutet först eller kan du låta bli?
Jag skulle aldrig få för mig att läsa slutet först. Då skulle det bli meningslöst att läsa boken. Jag läser allt från pärm till pärm, även inredningstidningar och bloggar. Innan de hamnar i rss:en läser jag dem från början till slut. Eller jag gjorde det tills alldeles nyligen åtminstone, nu har jag faktiskt frångått det några gånger då jag hittat superbloggar som jag inte ville riskera att tappa bort i "läs snart"-mappen...

Författarens tack, slöseri med sidor eller intressant läsning?
Om det är en sida eller två med en massa namn som inte säger mig någonting, ja. Men när det är givande tack-texter känns det bara fint att läsa dem.

Har du gett bort en speciell bok till en speciell person?
Det enda tillfälle jag kan komma på då jag gav bort en bok var till min bästa kompis i mellanstadiet. Hon fick Kitty i födelsedagspresent...

Vilken bok har följt med dig på flest olika ställen?
Dagboken. Överallt. Men okej, en riktig bok... det kan vara en diktsamling utgiven av en gammal forumvän till mig. Eller Harry Potter. Den serien följde mig till Göteborg både första vändan och denna vändan...:)

Vad är det konstigaste du har funnit i en bok?
Konstigt var det väl inte, snarare kändes det som en liten skatt när jag hittade ett foto i en bok en gång. Det sitter på en av mina garderobsdörrar hemma hos mamma ännu denna dag. Sedan har jag hittat en liten "etikett" som någon skrivit in sina tre högsta önskningar på: Kärlek, lycka, pengar. Att den hittades i en ungdomsbok kanske kan ge ytterligare lite djup/förståelse för den ;)

Begagnat eller nyinköpt?
Jag skulle köpt mer om jag hade råd, men som det är nu lånar jag det mesta. När jag väl köper något försöker jag dock skapa en ordentligt uppfattning om boken först, om det känns som en bok jag kommer vilja läsa flera gånger platsar den i bokhyllan. Om det är en "Danielle Steele" som jag redan på förhand vet att jag inte kommer bli överväldigad av lånas den på biblioteket.

Stephen King: Litterärt geni eller opium för folket?
Jag har inte läst en enda bok av människan och kommer förmodligen aldrig göra det heller. Jag tittar inte på rysare och jag läser inte rysligheter.

Har du någonsin läst en bok som gjort dig hungrig, kokböcker räknas inte?
Haha. Ptja, serien om Familjen kring La Stella ligger gott till om jag måste nämna något. Sedan är ju de "självserverande" borden på Hogwarts ganska fascinerande. Men man blir ju mer hungrig av att se dem i filmerna än när man läser om dem...


måndag 21 november 2011

Holiday och VFU


När alarmet är inställt på att ringa 06:00 borde man inte vara vaken såhär dags. Men TV3 visar The Holiday och den är himla fin, så jag "offrar" mig.

I torsdags och fredags skulle vi haft VFU, men det som hela tiden varit trassligt slutade ännu trassligare då våran tillfälliga handledare blev akut sjuk. Imorgon ska det tas igen, vilket innebär att jag ska ha tagit mig till en skola jag aldrig varit på förut för att möta upp de andra tre tjejerna jag ska vara där med. Det är nämligen ingen vanlig VFU den här gången, vi ska göra ett grupparbete om Svenska som andraspråk.

Annars försöker jag uppbåda motivation till att plugga grammatik till den där läskiga tentan som närmar sig, men det går inte särskilt bra kan man säga. Jag har lyckats plugga effektivt i fem timmar den här helgen, förra blev det fyra och under veckorna har det varit ganska dåligt med plugg efter eftermiddagsseminarierna som är korta men väldigt dåligt schemalagda mellan 13:15 - 15:00 nästan varje dag... Nåja, nu är det sista rycket som gäller. Jag har fram till den 2 december på mig att banka in alla verb, pronomen, particip, adverb och konjunktioner. Går det inte då så vet jag vad jag ska göra i jul...

Men nu var filmen slut och därmed ska jag sova!
Jag hoppas att jag får en sekund över till att blogga snart igen, trots tentaplugget...



fredag 18 november 2011

Ljusligt


Bildkälla


När jag såg de här ljusstakarna hos Husligheter blev jag helt förälskad. Så enkla, så fantastiska. Skulle gärna vilja ha. Ifall tomten av någon anledning hittat hit, så vet du det nu ;).

måndag 14 november 2011

Vintersysselsättning


Jag har tittat på Gilmore girls i höst. Jag plöjde sisådär tre, fyra säsonger i ett svep under ett par veckor innan skolstarten, sedan har det blivit mer sporadiskt tittande. Men nu har jag hunnit till säsong sju, den sista, och våndas lite inför att se den. Jag har nämligen inte sett den sedan det gick på televisionen. När jag tittat på mina boxar har jag aldrig hunnit längre än till femte säsongen tidigare innan jag kommit av mig. Men snart har jag nog tagit mig igenom sjuan också, och då är jag sugen på att se Greys anatomy igen.

Men det är inte så roligt att börja plöja serier när man inte har en komplett samling, så jag har just klickat hem säsong fyra från cdon som har fraktfritt till midnatt i natt. Och rabatt på tv-serier. Hurra! Förhoppningsvis ligger femte boxen i ett paket under granen i jul också, för det är det enda jag önskat mig. Bortsett från säsong 4 av Lilla huset på prärien och film 6, 7 och 8 av Harry Potter. Men de står längre ner på prioritetslistan ;)



söndag 13 november 2011

During - halvfärdigt forts.




När jag återvända till västkusten efter sommaren hemma i slutet av augusti fanns inte timmerhuset till höger på den här bilden. I slutet av oktober när jag äntligen kunde åka hem för första gången sedan terminsstarten gjorde det däremot det. Det pågår en bygg-boom i paradisbyn. Jag kan inte säga att jag är helt glad över det. Det är roligt att landsbygden lever och blommar, men samtidigt byggs landskapets öppenhet bort. Bakom de här husen gömmer sig numera vår sjöutsikt från baksidan av vårt hus. Vi har ju som tur var kvar utsikten åt andra hållet i alla fall (observera att det är fyra olika länkar)!

Men vad har det där huset med förra inlägget och rubriken att göra? Ptja, det är ju också halvfärdigt förstås. Men när jag kom hem var det inte grannens hus jag var mest nyfiken på, utan det här:












Det går inte att beskriva hur efterlängtad den här altanen har varit de senaste somrarna då vi varit hänvisade till att sitta och vingla i trädgårdsmöbler på den ojämna gräsmattan. Även om det inte är alldeles tokigt så älskar jag det där med att sitta ute under ett rejält åskoväder och höra regnets dån och räkna sekunder mellan blixtar och dunder. Men då föredrar jag ändå att ha ett tak över huvudet. Och nu finns ett sådant! Så småningom ska det bli fönster och grejer här också, det återstår att se om det hinns med i år eller om snön hinner före.



During - halvfärdigt och lite annat.


Jag ser att youtube-rutan inte dykt upp i förra inlägget. Hoppas ni klickar er vidare med hjälp av länken i alla fall, det är värt det! Lovar!

Och i övrigt.. ja, tiden bara försvinner. Jag vill skriva, men det blir aldrig så av någon anledning. Jag läser en grammatikkurs nu och har tenta om några veckor. Kan säga att det utan tvekan är den kurs jag haft svårast för hittills men jag har ändå knappt lagt ner någon tid alls på den. Vi är i princip bara schemalagda en timme och 45 minuter per dag (minus rast), och därtill har jag skrapat ihop ett fåtal självstudietimmar. Kan alltså inte skylla uppdateringsbristen på för mycket plugg i alla fall!

Såhär såg det ut hemma i somras. Två, eller om det rentav blev tre, varv färg på grunden. Det gröna är ett minne blott. Om man inte går runt hörnet. För det är bara baksidan som målats ännu. Varför? Ptja, man ska ju inte förta sig, eller hur var det? Skämt åsido. Jag tror jag återkommer till det i ett separat inlägg så att det inte blir så många bilder i detta.



 





fredag 4 november 2011

Vem sa att kesoburkar bara är kesoburkar?


<iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/mNE9bUa2D0c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Så himla snyggt helt enkelt!

onsdag 2 november 2011

Grå fjäril






Under min tågresa idag hann jag läsa en och en halv gamla inredningstidningar, bläddra igenom den aktuella PartyLite-katalogen och läsa två kapitel i en kursbok som finns med i läsanvisningarna till morgondagens seminarium. I en av tidningarna, Allt i hemmet, fick jag syn på en bild på den violfärgade kannan från Mateus som syns överst i det här inlägget och det sa bara bam. Så underbart fin! Mateus har en finfin bildbank, men det går inte att låna bilder från deras hemsida. Mycket dumt. Så jag har fått googla fram dessa bilder istället, men länkfunktionen protesterar nu så jag får försöka fixa länkarna en annan dag.

Soppskålen är också himla fin. Jag har bara frukostskålar och skulle gärna komplettera med dessa gröna soppskålar. Och det gråa fjärilsfatet står högt, högt på min önskelista. De gör sig utmärkt med de rosa faten dessutom. Tyvärr hittade jag ingen bild på det gråa fatet i sin helhet, så det fick bli en blå variant av det också. Men det är ju också fint...

Jag har planer på att börja samla på en lite finare servis. Det väger mellan Swedish Grace och Mateus. Det vete sjutton om det inte lutar mest åt Mateus, trots allt... om det nu går att bestämma sig för en eller ett par färger... Swedish Grace är lite mer begränsade i färgalternativ, så det kanske vore klokast för den mentala hälsans skull att välja det!


Back at the crime scene


Med ett favoritforum som ligger nere (ytterst tillfälligt, förhoppningsvis, men man vet aldrig nuförtiden..) och lust att skriva får bloggen rycka in som räddare. Åter på västkusten sedan i eftermiddags. Kvart över nio igår kväll skickade jag in min hemtenta, ett helt dygn innan deadline och halv sex imorse var det dags att gå upp för att hinna med tåget 06:25.

När jag kommit in i mitt rum, låst och packat ur väskorna, eller egentligen redan på bussen från centralen, kändes det som att jag aldrig varit härifrån. Nackdelen med att åka hem och mer eller mindre bara sitta med näsan i en tenta/kursböcker. Jag känner mig inte alls nöjd med den heller, den blev rörig och jag kan bara hoppas att känslan har fel så att jag blir godkänd trots allt. Men jag skulle inte bli förvånad om jag inte klarar mig den här gången. Det var svårt att hitta motivation. Nästa gång är det nog bäst att stanna kvar i mitt studentrum och slita mitt hår...

Jag ville såklart mest bara klappa kattor och se på golf och sådant när jag var hemma för första gången sedan i mitten av augusti. Jag hann med lite sådant också, och födelsedagsfirande med tårta och China-besök. Men det var inte alls i närheten av tillräckligt mycket nöje och nästa gång jag åker hem är först den 21 december...

Imorgon är det dags för introduktion av terminens tredje delkurs. Grammatik. Det känns sisådär. Grammatik är inte min grej. Särskilt inte på min födelsedag. Men sedan är jag ledig i dagaarna tre och schemat är ganska bra under hela kursen med nästan enbart eftermiddagsseminarier. Hurra!